Letalska družba Alaska Air je naznanila, da bo kupila družbo Virgin America za 2,6 milijarde dolarjev oziroma 57 dolarjev za delnico. S tem bo družba postala največji prevoznik na zahodni obali in se bo posledično spustila v boj s preostalimi večjimi tekmeci.

Združitev bo omogočala letalski družbi neposreden boj z letalskima družbama Delta Air Lines in America Airlines Group. Iz podjetja so povedali, da so uspešno zaključili pogajanja z mogotcem in ustanoviteljem družbe Virgin, Richardom Bransonom, čeprav je njegov delež v podjetju »zgolj« 24,9 odstotni. V boju za nakup se je potegovala tudi družba JetBlue Airways, ki pa je opustila interes zaradi previsoke cene. Analitiki si strinjajo, da je cena, ki jo je Alaska Air odštela za nakup kar precejšnja.

S tem nakupom bo Alaska Air postala peta največja letalska družba v ZDA. Največje štiri ponudnice predstavljajo kar 80 odstotni delež celotnega prometa v ZDA. Branson je po prodaji izjavil, da mu je sicer žal, da družba prehaja v roke drugega lastnika.

V družbi Alaska Air si obetajo kar precejšno povečanje prihodkov. Ko bo združitev končana in poslovanje v teku, bodo na letni ravni povečali prihodke od 300 do 350 milijonov dolarjev.

Namen nakupa je razširitev ponudbe letalskih storitev na območju Los Angelesa in San Francisca.

Kako bo javnost sprejela novo družbo še ni povsem jasno. Zaenkrat so mnenja analitikov deljena. Vendar kot vedno, če bodo v družbi ustrezno oglaševali in ponujali kakovostno storitev, se delež ki ga držijo trenutni ponudniki lahko bistveno spremeni.


Popestrite si poročni video s posnetki iz zraka Znaki, da ste rojeni za vodjo a jih ne opazite.