Barvni tiskalnik omogoča tako črno-belo kot tiskanje v barvah. Razvoj tiskalnikov napreduje z veliko hitrostjo, prav zato današnje multifunkcijske naprave ponujajo marsikaj, kar je bilo še nekaj let nazaj nepredstavljivo. Vsak novodobni barvni tiskalnik ima številne lastnosti in funkcije, ki mu zagotavljajo, da svoje delo opravi zelo kvalitetno.

Najprej se moramo zavedati, da barvni tiskalnik ni en sam, ampak obstaja več tipov, ki se med seboj zelo razlikujejo. Obstajajo tako najpreprostejše naprave, kot take, ki omogočajo zadovoljevanje potreb najbolj zahtevnih uporabnikov. Pa si poglejmo najosnovnejše tipe tiskalnikov.

Od domačih tiskalnikov do visoko profesionalnih

Barvni tiskalnik, ki je namenjen domači uporabi, je možno dobiti že za zelo dostopno ceno. Tak tiskalnik omogoča najosnovnejše funkcije, ki zadovoljijo povprečnega uporabnika, ne moramo pa pričakovati kakšne posebne kvalitete in izjemnih funkcij. Gre za majhne tiskalnike, za postavitev katerih ne potrebujemo veliko prostora. Zadostuje, da imamo neko mizo, kamor ga postavimo. Tak barvni tiskalnik je tudi lahek. Običajno v tak tiskalnik postavimo 2 kartuši; ena kartuša je črne barve, druga pa barvna, kar pomeni, da hrani vse tri osnovne barve.

Naslednja kategorija tiskalnikov je barvni tiskalnik, ki je namenjen za uporabo v podjetjih, kjer se tiskanje izvaja nekoliko bolj pogosto. Gre za tiskalnike, ki jih dobimo za nekaj sto evrov. Večinoma so samostoječi in masivni, kar pomeni, da moramo pred nakupom zagotoviti, da imamo dovolj prostora zanje. Tiskanje s takim tiskalnikom je hitreje, kvalitetnejše in zahteva manj poseganja vmes. Obstajajo taki tiskalniki, ki se bolje obnesejo, če imamo opravka pretežno s tiskanjem dokumentov ter taki, ki se bolje obnesejo pri barvnem tiskanju.

Potem pa sledi še zadnja kategorija. Gre za barvni tiskalnik, ki je že kar industrijski tiskalnik. Primeren je za zahtevnejše tiskanje. Take tiskalnike uporabljajo podjetja, ki se s tiskanjem profesionalno ukvarjajo in ki si želijo nekaj več. S takimi tiskalniki, ki se jih dobi po 1000 evrov ali več, je možen uv tisk, 3D tisk in še mnogo več.


Virtualna pisarna kot pot do poslovnega naslova Canon UV ponuja veliko