Obratna sredstva so v podjetju zelo pomembna za njegov obstanek. Če pride do njihovega pomanjkanja, je to lahko za poslovanje zelo obremenjujoče. V skrajni sili pa lahko pride tudi do propada podjetja. Prav zato je treba sproti skrbeti za to, da do tako skrajnih situacij ne bi prišlo in da se sproti razrešuje probleme, če do njih pride.

Pa da najprej razjasnimo sam pojem obratnih sredstev. Gre za sredstva, ki nenehno spreminjajo svojo obliko. Danes so v eni obliki, potem pa spet v drugi. Seveda je od same dejavnosti odvisna hitrost obračanja. Pri nekaterih je to lahko stvar minut, pri drugih pa se lahko sredstva obračajo zelo počasi. Ko pa se, pride pa do precejšnjih zneskov.

Če ponazorimo s primerom. Recimo, da imamo trgovino z namiznimi igrami. Najprej moramo igre kupiti od dobavitelja, potem jih kupijo stranke in za to dobimo denar. Da pogledamo, kako pride do obračanja sredstev. Najprej imamo denar. Druga oblika so zaloge, ko igre kupimo od dobaviteljev. Potem damo izdelke v trgovine. Tam jih lahko stranke kupijo. Ko pride do nakupa, se zaloga spremeni ponovno v denar, ki ga lahko podjetje uporabi za nadaljnje poslovanje.

Kaj pa če pride do pomanjkanja sredstev?

Potem se lahko podjetje poslužuje različnih metod, da pridobi potrebna finančna sredstva. Najpogosteje pomislimo na to, da se pri banki vzame posojilo ali kredit. Vendar pa veliko podjetij sploh začetnikov ne izpolnjuje pogojev, da bi si to lahko privoščila.

Zato se kot dobra metoda obnese faktoring, pri čemer gre za odkup terjatev. Terjatve, ki jih ima podjetje do strank, se pri ponudniku pretvori direktno v denar. Tako si podjetje oddahne, saj področje terjatev prepusti v roke ponudnika in s tem nima več opravka. Poleg tega pa si izboljša denarni tok in se reši finančnih težav.

So pa seveda tudi druge možnosti. Treba je izhajati iz tega, kaj si podjetnik lahko na določeni stopnji psolovanja privošči.


Paradontolog kot specialist za zdravljenje z zobnimi vsadki Nekaj uporabnih nasvetov za poceni tiskanje