Črno-bel printer za svoje delovanje potrebuje le eno barvo – črno. Na tak način nastane tudi cela paleta sivin. Drug izraz za črno-belo tiskanje je tudi enobarvno tiskanje. Barvni printer pa za tiskanje uporablja štiri barve: črno, rdečo, rumeno in modro.

Ko se v podjetju odločate, katerega od teh dveh tiskalnikov izbrati za tiskanje v okviru poslovanja, vam bodo v pomoč spodnje točke.

Kdo bo prejemnik natisnjenega materiala?

Bo tiskanje namenjeno zgolj internim potrebam ali bo namenjeno komuniciranju s strankami? V primeru, če pretežno komunicirate preko elektronske pošte, potem je odločitev za barvni printer nesmiselna. Če pa stranke nagovarjate z natisnjenim materialom in želite nanje narediti profesionalni vtis, je barvno tiskanje veliko boljša izbira.

Design in grafika

Vprašajte se, kakšno podobo svojega podjetja želite prikazati. Če je design pomembno vpet v vašo dejavnost in vizijo, potem je vsekakor smiselno, da to pokažete še z barvami. Pri tem se vprašajte tudi, če bodo katere od barv še posebej pogosto v uporabi. Če na kopije tiskate svoj logo v določeni barvi, potem bo verjetno ta barva najbolj uporabljena. Vprašajte se, kaj želite doseči v komunikaciji s stranko in temu primerno prilagodite tudi vizualno podobo materiala, ki ji ga boste poslali.

Koliko denarja lahko investirate v tiskalnik?

To je seveda poglavitno vprašanje. Čeprav se cene črno-belih in barvnih printerjev veliko manj razlikujejo kot včasih, je v primeru, če boste tiskalnik uporabljali za črno-bele kopije, nesmiselno investirati v barvnega. Poleg tega so tudi sprotni stroški z barvnim printerjem večji zaradi višje cene kartuš, ki jih je treba pogosto dokupovati.

Čas tiskanja

Če se boste odločili za tiskanje v barvah, bo za enako količino natisnjenega materiala čas tiskanja daljši kot pri črno-belem tiskanju. Če vam je hitrost tiskanja pomembna in če tiskate velike količine gradiva, je vsekakor dobro upoštevati tudi ta faktor.

Dve vrsti papirja za tiskanje

Ko se odločate za črno-beli ali barvni printer, je treba razmisliti tudi o tipu papirja, ki ga boste uporabljali za tiskanje. Obstajata dve glavni vrsti. Neprevlečen papir je na otip trši, manj bleščeče bel in dosti bolj absorbira črnilo. Po drugi strani je prevlečen papir mehkejši, bolj bel in bleščeč. Njegov videz je bolj eleganten. Je bolj uporaben za tiskanje slik in za barvno tiskanje.

 

Vir: http://nonprofitmarcommunity.com


Stroški podjetja – kaj predstavljajo? Tisk na pleksi je izjemno učinkovit