Državni zbor republike Slovenije je 15. julija lani sprejel zakon o davčnem potrjevanju, ki je začel delovati v začetku leta, torej 2. januarja 2016. Osnovna ideja vsake davčne blagajne je, da je celoten sistem povezav s centralnim sistemom Finančne uprave Republike Slovenije, oziroma s strežnikom FURS-a, ki potrjuje vsak izdan račun in ga tudi shranjuje v realnem času. Davčne blagajne oziroma samo potrjevanje se nanaša na gotovinska plačila, med katera spadajo plačila s samo gotovino, kakor tudi plačila s plačilnimi ali kreditnimi karticami na samih prodajnih mestih.

In kaj so davčne blagajne doprinesle?

V prvi meri kar nekaj kaosa in zmede med trgovci in podjetniki, saj so kot take doprinesle dodaten strošek v začetku letošnjega leta. Po porodnih krčih samega sistema, je danes že popolnoma uveljavljen. Davčne blagajne boste zasledili v vsaki okrepčevalnici, trgovini prav tako pa na prireditvah, kjer ponavadi uporabljajo tako imenovane prenosne davčne blagajne. Davčne blagajne so na nek način onemogočile trgovcem, gostilničarjem in podjetnikom, da tajijo svoje račune. Izdan račun, ki je tudi ustrezno davčno potrjen, je tako konec dneva nemogoče stornirati. Oziroma ga je mogoče, ampak znova z ustreznim davčnim potrjevanjem. Verjetno se vam je porodila misel, da tak sistem še vseeno ne more delovati, saj vam trgovec enostavno ne izda računa, blago pa vam zakasira. Res je, to je mogoče, ampak je FURS v te namene pripravil nagradno igro. Aplikacija “Preveri račun”, ki si jo uporabniki lahko namestite na pametni telefon, služi preverjanju poštenosti podjetnikov. Uporabniki lahko namreč preko te aplikacije preverijo, ali je račun pravilno potrjen iz strani davčne uprave, lahko pa tudi prijavijo podjetnika, ki jim računa sploh ni izdal. Vsi uporabniki, ki preverjajo račune, pa padejo tudi v boben, saj je FURS pripravil nagradno igro z denarnimi dobitki. Nagrade so bogate, žrebanje pa se ponovi na vsake 3 mesece, 4 krat letno.


Odkup zapadlih terjatev se uporablja za terjatve, katerih zapadlost običajno ne presega 90 dni Barvni printer je odgovor na vprašanje "Kako biti opažen?"