Praktično vsak podjetnik se na začetku podjetniške poti vpraša – iščem računovodski servis, kateri ponudnik ima najboljšo ponudbo? Izbira je v končni fazi seveda odvisna od različnih dejavnikov, saj imamo različne potrebe in pričakovanja. Pravzaprav nekateri računovodskega servisa sploh ne potrebujejo. Tako se moramo vedno še nekoliko podrobneje posvetiti iskanju pravih rešitev, najprej pa moramo oblikovati svoje prioritete in zahteve, da lahko ponudnike med seboj sploh primerjamo.

Če iščem računovodski servis, bom gotovo iskal takšnega, ki mi s svojo ponudbo kar najbolje odgovarja. Bistveno je torej, da dobro poznamo svoje potrebe, še bolje je, če poznamo tudi določene rešitve, ki jih lahko pričakujemo pri računovodskih servisih. To so predvsem računalniška orodja, ki jih servisi uporabljajo pri svojem delu, na voljo pa so tudi samim podjetnikom. Tak računovodski servis lahko ponudi zelo dobro ponudbo.

Iščem računovodski servis z ustrezno programsko opremo

Računovodski programi delo na tem področju močno poenostavijo. Tudi podjetniki se lahko poslužijo takšnih orodij, ki navsezadnje olajšajo večino rednih opravil, ki jih imamo z vodenjem podjetja oziroma z računovodstvom. Na ta način izdajamo račune, sledimo prodaji in zalogam, imamo tudi nadzor nad zaposlenimi, odhodki, prispevki in podobno.

V večjih podjetjih so takšni računalniški sistemi naravnost nepogrešljivi, zato se vsekakor splača iskati računovodski servis z ustrezno ponudbo. A tudi kot manjši podjetnik ali samostojni podjetnik lahko iščem računovodski servis, ki se na ta način prilagaja svojim strankam. Nekateri računovodski servisi že v osnovni ponudbi strankam omogočajo uporabo svoje programske opreme, kar delo na obeh straneh močno poenostavi. Ravno ti uporabniki lahko pričakujejo zelo ugodne ponudbe.

Iščem računovodski servis z nizko ceno

Ugodna ponudba ne pomeni nujno nizke cene, a pogosto se osredotočimo prav na točne številke, ki jih ponudniki oglašujejo. Če iščem računovodski servis z najnižjo ceno, verjetno ne morem vedno pričakovati popolnega zadovoljstva, saj te ponudbe ne vključujejo vseh potrebnih storitev. Gre za osnovne storitve, ki omogočajo delovanje samostojnih podjetnikov in manjših podjetij, bo pa treba za marsikaj tudi doplačati. Tudi za uporabo računalniških programov.

Stroški so dejansko zelo nizki, če nam je to prioriteta. Nekateri paketi stanejo le nekaj deset evrov na mesec, tudi pri uglednih računovodskih servisih za osnovne storitve ne bo treba odšteti veliko več. Za kakšnih 50 evrov na mesec dobi samostojni podjetnik že odlično računovodsko oskrbo vključno z računovodskim programom, kar je lahko zelo dobra rešitev. Seveda pa cenovno ugodni paketi niso primerni za zahtevnejše uporabnike.

Iščem računovodski servis za posebne naloge

Na koncu moramo omeniti še nekatere posebne naloge, pri katerih se posvetimo iskanju računovodskih strokovnjakov. Včasih moramo rešiti kak problem, pripraviti dokumentacijo, izračunati stroške in podobno. Najbolj značilen primer je zaključni račun, ki ga pripravljamo vsako leto, imamo pa lahko tudi druge obveznosti, ki jih je najbolje prepustiti strokovnjakom. Včasih lahko najdemo dobro ponudbo, tudi če nimamo sklenjene pogodbe z računovodskim servisom. Na ta način si pomagajo predvsem samostojni podjetniki, ki nimajo računovodskega servisa, ker ga ne potrebujejo. Tako lahko pridemo v situacijo, da iščem računovodski servis le za kakšna posamezna opravila.


Odkup obveznosti olajša poslovanje Investicija v posojila v času gospodarske negotovosti