Ste tudi vi prepričani, da so dolžniki samo pri nas, v tujini pa plačilne nediscipline ni in vsi redno plačujejo svoje račune? Motite se. V prav vseh državah so tudi slabo stoječa podjetja, ki so dolžniki, in prav tako je tudi veliko podjetij, ki vsako leto propadejo oziroma končajo v prisilni poravnavi ali v stečaju. Tudi pri sklepanju poslov s tujimi partnerji je zato potrebna previdnost. Ne glede na to, kako dober posel naj bi se nam obetal, velja naročnika vedno dobro preveriti in se prepričati, da je njegovo poslovanje takšno, kot naj bi bilo. Pri tem seveda ne verjamemo zgolj ugledu, ki ga ima podjetje v javnosti, temveč se naslonimo na dejanske podatke – tudi marsikatero veliko in ugledno podjetje je namreč v resnici zadolženo do grla in se mi lahko hitro zalomi. In kaj takrat? Če ne dobite plačila, je vsekakor potrebna izterjava – tujina ni prav nobena izjema.

Izterjava tujina

Da bi od dolžnika v tujini čim hitreje in s čim manj dela ter skrbi izterjali plačilo za vaše storitve ali izdelke, velja najeti podjetje, ki se s tem profesionalno ukvarja. Ne le, da se posvetijo posameznemu dolžniku in se lotijo trdega dela, s katerim mu dajo vedeti, da ste prvi, ki ga je treba poplačati, temveč v teh podjetjih dobro razumejo tudi poslovno pravo in imajo z njim izkušnje na mednarodnem nivoju. Če v splet vtipkate “izterjava tujina” boste našli naša najboljša podjetja, ki ponujajo tovrstne storitve, in hitro boste ugotovili, da za njih delajo strokovnjaki, ki dobro vedo, kako v posamezni državi potekajo postopki. Treba se je namreč zavedati, da ima vsaka država svoja pravila glede izterjave, še zlasti pa so ta povsem drugačna takrat, kadar vaš dolžnik ni iz Evropske unije.

Izterjava je vedno mogoča, tudi če je posredi tujina, le pravočasno se morate odločiti zanjo – preden je podjetje v postopku stečaja ali že likvidirano.


Podjetnikom se splača imeti urejeno računovodstvo Ameriška migrantska politika s podjetniškega vidika