Vsak podjetnik mora vedeti, kako izstaviti račun za svojo stranko, ko kupi določen produkt ali koristi njegovo storitev. Vendar pa obstaja več različnih načinov izstavljanja računov, zato se morate posluževati takega, ki je v vašem primeru najbolj smiseln oziroma predpisan. Če pričakujete gotovinsko plačilo, potem je sistem davčne blagajne nuja.

Davčne blagajne

Davčna blagajna je sistem, ki omogoča, da se vsi podatki o generiranem računu pošljejo direktno na Finančno upravo RS. Tako ima ta boljši pregled nad tem področjem. Če ugotovi, da določeni podatki niso v skladu s pričakovanji in zahtevami, lahko odredi inšpekcijski pregled in preveri stanje na terenu.

Da bi podjetnik lahko račun izstavil prek sistema davčne blagajne, si mora najprej zagotoviti dostop. Lahko si programsko opremo naloži na računalnik ali pa si kupi set naprav, ki mu bodo omogočile poslovanje na tak način. Tak set je sestavljen iz samega programa davčne blagajne, iz sefa za shranjevanje denarja ter iz tiskalnika za izstavljanje računov. Če tiskalnik dokupite, morate biti pozorni, da res kupite tak tiskalnik, ki je namenjen tiskanju računov.

Da bi lahko račun izstavljali prek davčne blagajne, se morate najprej prijaviti v sistem. Vpisati morate podatke o podjetju ter o poslovnem prostoru, kjer boste račune izstavljali.

Kaj pa vezana knjiga računov?

Vezana knjiga računov je prav tako metoda za izstavljanje računov. Gre za predhodnico davčne blagajne. Vseeno pa jo je dovoljeno uporabljati tudi danes, saj je bilo ugotovljeno, da ne predstavlja vira kakšnih večjih nepravilnosti. Še posebej je raba vezane knjige računov priporočljiva za podjetje, ki delujejo na odročnih koncih, kjer je internetna povezava slaba ali je sploh ni. Brez internetne povezave namreč ni možno uporabljati davčne blagajne.

Priporočljivo je, da ima vsak podjetnik, tudi če je sicer uporabnik davčne blagajne, na razpolago vezano knjigo računov. V primeru okvare ali izpada elektrike lahko namreč z njo nemoteno posluje naprej.


Računovodja – Poklic, ki zahteva več kot samo delo s številkami Blagovna znamka in njena registracija