Kaj hitro se pri poslovanju znajdemo v kočljivi situaciji in potrebujemo kredit za podjetje. To je včasih zelo posrečena rešitev in nas hitro postavi spet na noge, sploh če se znajdemo le v likvidnostnem krču in s poslovanjem sicer nimamo težav. Možnosti za najem kredita so torej zelo dobrodošle in se jih splača tudi izkoristiti, a seveda niso prava rešitev v vsaki situaciji. Včasih si z zanimanjem ogledamo tudi alternative, ki se lahko še bolje izkažejo.

Kredit ustreza v raznih situacijah, ko potrebujemo vir uporabnih sredstev za plačilo kakšnih nujnih obveznosti. Vedno lahko izkoristimo dodatno zalogo likvidnih sredstev. A to ponujajo tudi druge vrste financiranja poslovanja, ki jih primerjamo s krediti. Tako kredit za podjetje kot tudi alternative lahko predstavljajo dobro strategijo in se jih vsekakor splača izkoristiti, če pridejo v poštev.

Kdaj bomo najeli kredit za podjetje?

Najbolj ugodni so krediti za večja podjetja, ki dobijo pri bankah dobre pogoje. Takšna podjetja pogosto poslujejo s krediti, v takšnem primeru to pravzaprav ni le finančna injekcija za reševanje kakšnih težav. Gre za uporaben mehanizem, ki nam omogoča fleksibilno poslovanje na konkurenčnem trgu.

Na ta način lahko dobimo ugoden kredit za podjetje, če se z banko lahko pogajamo glede obrestnih mer. Predvsem to velja za večja podjetja, ki imajo dovolj ugleda za poslovanje z bankami. Manjša podjetja morajo pristati na pogoje, ki niso ravno ugodni. Tako je lahko kredit za podjetje tudi obremenitev in se dejansko uporablja le takrat, ko ni drugih rešitev. Pri malih in srednje velikih podjetjih so bolj zanimive nekatere alternative, ki pomagajo pri rednem poslovanju.

Alternative za kredit za podjetje pri manjših podjetjih

Podjetja, ki pri bankah ne dobijo ugodnih pogojev, lahko najdejo druge vire financiranja za svoje poslovanje. Posebej atraktivna je ponudba za faktoring, to je odkup nezapadlih terjatev. To je zelo elegantna rešitev za podjetja, ki želijo imeti vedno zanesljivo zalogo likvidnega kapitala.

Ne gre namreč za posojilo, temveč faktor financira le izdane fakture, torej dobimo sredstva iz svoje prodaje. Faktoring pomeni odkup nezapadlih terjatev, torej izdane račune odstopimo faktorju, ki znesek financira, nato pa se sam ukvarja s končnim kupcem. To je za kredit za podjetje zelo dobra alternativa, če želimo vzpostaviti fleksibilen poslovni model, pri katerem finance ne bodo ogrožene. Takoj dobimo sredstva iz svoje dejavnosti, ne da bi morali čakati na plačila kupcev in tvegati morebitne zamude. To pomeni, da ne bo kakšnih obresti in stroškov, faktoring je zelo poceni.

Kredit za podjetje za manjša podjetja

Včasih kredit najamejo tudi manjša podjetja. Že res, da moramo s tem sprejeti visoke obresti in druge pogoje, ki jih imamo pri odplačevanju. A dobimo tudi presežek denarja, ki ga lahko uporabimo za plačilo obveznosti, lahko pa tudi za investicije in druge namene. Tako lahko upravičimo stroške in brez težav s poslovnimi uspehi zaslužimo še veliko več, in to samo zato, ker smo izkoristili priložnosti, ki jih nudi kredit za podjetje. Vedno se splača premisliti o različnih možnostih, ki jih imamo na razpolago, nikoli nimamo le ene same opcije.


Komu prepustiti vodenje računovodstva? Odkup terjatve in alternative