Kopirni stroji v današnjih časih ponujajo raznovrstne funkcije. Ko se odločamo za nakup, se moramo v prvi vrsti odločiti naslednje: bomo kupili laserski ali brizgalni tiskalnik? Vsak od njiju ima svoje prednosti pa tudi svoje slabosti. V spodnjem članku si lahko preberete, kakšne so razlike med tema dvema tipoma kopirnih strojev.

Razlika v ceni med obema tipoma

Če se odločate, da boste kupili enostaven tiskalnik, ki omogoča osnovne funkcije, potem so cene obeh tipov med sabo zelo podobne. Je pa razlika v tem, kaj vsak od tipov ponuja uporabniku. Osnovni model brizgalnega kopirnega stroja omogoča tiskanje v barvah, medtem ko je najcenejši model laserskega tiskalnika zmožen tiskati le v črno-belih odtenkih.

Stroški delovanja

Kopirni stroji se med seboj razlikujejo tudi v tem, kakšne stroške uporabniku predstavljajo na dolgi rok. Zato je treba upoštevati tudi to, ko se določate za nakup nove naprave. Stroški papirja in črnila so namreč na dolgi rok, če tiskalnik redno uporabljate, še bolj pomembni od začetne investicije. Da bi ugotovili, kakšen je znesek, ki ga boste imeli na eno natisnjeno stran, morate pridobiti podatek o tem, koliko strani lahko natisnete z eno kartušo ter podatek o ceni kartuše. Večinoma je cena strani pri brizgalnih kopirnih strojih okoli 20 centov na natisnjeno stran. Tukaj je vključeno tako barvno kot črno-belo tiskanje. Če se odločite, da boste tiskali le v črni barvi, se cena zniža na 7-8 centov na stran. Pri laserskih tiskalniki ta cena znaša 6 centov na natisnjeno stran.

Hitrost in kvaliteta tiskanja

Ko je v igri črno-belo tiskanje, je laserski tiskalnik nepremagljiv. Tudi najcenejši črno-beli laserski kopirni stroji so hitri in omogočajo tiskanje več kot 20 strani na minuto. Brizgalni kopirni stroji so občutno počasnejši, saj le redko lahko natisnejo več kot 6 strani na minuto.

Pri tiskanju strani z besedilom pri običajni pisavi ni bistvenih razlik med laserskim in brizgalnim tiskalnikom. Če pa imamo opravka z zelo majhno pisavo, je laserski tiskalnik vsekakor boljša izbira, saj omogoča kvalitetnejše tiskanje detajlov.

 

Vir: pcworld.idg.com.au


Zasijte v očeh partnerjev in v očeh strank. Odprite jim vrata vaše pisarne. Kakšne prednosti nam ponuja tisk na forex?