Kako doseči cenovno ugodno in poceni tiskanje, je vprašanje, ki pesti tako uporabnike tiskalnikov v gospodinjstvih kot uporabnike multifunkcijskih naprav v podjetjih. Pri tem ne moremo trditi, da obstaja le en dejavnik, ki bo tisk drastično pocenil, saj je ugodno printanje in zmanjševanje stroškov tiska sestavljeno iz več komponent, ki se med seboj prepletajo.

Vsekakor je pri printanju mogoče največ prihraniti s tem, da natisnete le tiste dokumente, ki jih potrebujete v papirnati obliki. Rast digitalizacije v poslovnih okoljih namreč spodbuja prenos in pošiljanje dokumentov v datotekah na računalniku. Vendar to še ne pomeni, da je printanje povsem zamrlo. Zato si preberite, kako lahko oklestite stroške printanja z uporabo tiskalnika ali multifunkcijske naprave.

Poceni tiskanje z nakupom ustreznih kartuš s tonerji

Velik strošek pri printanju so tudi kartuše s tonerji ali črnila, ne glede na to, ali imate laserski ali brizgalni tiskalnik. Zaradi kakovosti printanja je najbolje kupiti originalne kartuše, ki jih je mogoče po izpraznitvi ponovno napolniti s črnilom. Pri tem pa obstaja tudi možnost nakupa kompatibilnih oziroma ne originalnih kartuš ter recikliranih kartuš, ki so cenovno ugodnejše.

Večina trgovcev pa nudi popuste na količino, zato se podjetjem izplača kupiti več kartuš hkrati in si tako ustvariti zalogo. Mesečni najem tiskalnika ali multifunkcijske naprave pa v ceno najemnine vključi še potrebno število barvnih ali črno belih izpisov ter zalogovnik kartuš. Tako podjetje dodatno privarčuje pri stroških printanja, saj mu ni potrebno kupovati dodatnih kartuš.

Poceni tiskanje z uporabo funkcij tiskalnika

V splošnem velja, da je enobarven oziroma črno bel tisk stroškovno bolj učinkovit, saj so barvne kartuše dražje. Na strošek printanja vpliva tudi model tiskalnika, saj so starejši modeli manj stroškovno učinkoviti. Pri tisku porabijo več črnila kot novejši tiskalniki, poleg tega pa porabijo tudi več električne energije. V tem primeru je potrebno te printerje tudi ugasniti, ko končate z delom. Na katere načine lahko še dosežete poceni tiskanje?

  • Izogibajte se uporabi krepke pisave v dokumentu, saj pri printanju porabi več črnila
  • Privarčujete lahko tudi z izbiro papirja, saj pri določenih dokumentih ne potrebujete papirja najboljše kakovosti
  • S papirjem lahko varčujete tako, da uporabljate funkcijo dvostranskega tiska
  • V računalniku preglejte funkcije postavitve strani in predogled tiska, saj lahko natisnete več strani na eno stran in podobno
  • Če le občasno tiskate fotografije, je bolje to storitev prepustiti strokovnjakom, saj za tiskanje fotografij potrebujete poseben papir, barve in nastavitve, ki jih nima vsak tiskalnik
  • Poceni tiskanje omogoča mesečni najem tiskalnika ali multifunkcijske naprave, saj so v fiksno najemnino vključene še druge storitve, kot je zalogovnik kartuš, odziven servis in brezskrbno barvno tiskanje.

Če podjetje ostane brez obratnih sredstev Zakaj so investicije v zavarovana posojila dobra priložnost?