Paradontolog je zobozdravnik, ki je specializiran za zdravljenje bolezni dlesni oziroma parodontoze. Ti zobozdravniki so opravili dodatno specializacijo po končanem študiju. Pri tem so pridobili znanja in izkušnje tako za preventivno zdravljenje ustnih vnetij kot za različne kirurške postopke.

Parodontoza zaradi specifike bolezni povzroča, da se dlesen začne odmikati, zobje s korenino pa nimajo dovolj velike opore. Prav zato naravni zobje ne zmorejo opravljati svoje funkcije in začno odpadati ali pa jih je potrebno strokovno izpuliti in nadomestiti z zobno protetiko, kot so implantati ali zobne proteze. Pri tem so paradontologi specializirani za diagnostiko in zdravljenje manjkajočih zob z zobnimi vsadki.

Zobozdravnik diagnosticira zdravje tkiv dlesni

Pred pričetkom zdravljenja z implantati mora specialist za implantologijo oziroma paradontologijo pregledati stanje zob in ustne votline pacienta. Le tako lahko določi, ali je pacient primeren kandidat za zdravljenje z zobnimi vsadki. Pri tem zobozdravnik natančno in s pomočjo različnih zobozdravstvenih aparatov pregleda tkiva dlesni ter stanje čeljustne kosti. Zdravje čeljustne kosti je zelo pomembno, da se nanjo pričvrstijo zobni vsadki oziroma vijaki.

Paradontolog izdela načrt zdravljenja s protetičnimi nadomestki

Po natančnem pregledu in opravljeni diagnostiki je naloga specialista za paradontologijo, da izdela prilagojen načrt zdravljenja z zobno protetiko. Pri tem pacientu svetuje o različnih možnostih, razloži morebitna tveganja ter predlaga, katere protetične nadomestke je najbolje uporabiti za optimalne rezultate, ki se kažejo v funkcionalnosti nadomestnih zob in v estetskem vidiku. Med različne možnosti zdravljenja spada:

  • Zamenjava enega manjkajočega zoba z implantatom
  • Nadomestitev več manjkajočih zob z mostički ali zobnimi vsadki
  • Zdravljenje brezzobosti s protezo, ki je podprta s štirimi implantati na  zgornji in spodnji čeljustni kosti

Zobozdravnik specialist opravlja tudi večje kirurške posege, kot je na primer kirurški dvig sinusnega dna blizu zgornje čeljustne kosti. Ta poseg zagotovi, da se navkljub slabi kakovosti čeljustne kosti lahko vanjo pričvrstijo vijaki zobnih vsadkov.

Paradontolog spremlja fazo celjenja po pričvrstitvi vijakov

Postopek zdravljenja poteka tako, da zobozdravnik v prvi fazi opravi kirurški poseg in vijake zobnih vsadkov pričvrsti v čeljustno kost. Temu sledi faza celjenja, ki običajno traja pol leta. Paradontolog nato preveri, ali so se vijaki trdno zasidrali v kost. Po tem pa sledi namestitev zobne krone na vijak. Postopek zdravljenja je zaključen, pacient pa mora hoditi na redne preglede. Hkrati je za dolgo življenjsko dobo implantatov pomembno, da pacient skrbi za optimalno ustno higieno s pravilnim ščetkanjem in nitkanjem nadomestnih zob.


Dobra obrestna mera pri naložbah v zavarovana posojila Če podjetje ostane brez obratnih sredstev