E-račun je oblika izdajanja računov, ki se jo poslužuje čedalje več uporabnikov. Prednost je predvsem v tem, da je tak način poslovanja enostavnejši. Posredovanje e-računa se lahko izvede v trenutku. Ni več dolgega čakanja na prispetje poslane pošte.

Manjši izsek gozdov

Prehod iz standardnega paprinatega računa na e-račun je poteza, ki prinaša prednosti tudi za okolje. Na tak način namreč računov ni treba vpisovati v papirnate obrazce, ampak to izvedete prek posebnega programa. Tako izstavljen e-račun preprosto prek interneta posredujete naslovniku. Zaradi manjših potreb po papirju je tudi posekanih dreves manj. Po drugi strani pa se na ta račun zmanjša tudi onesnaževanje zraka, ki nastane pri delovanje papirne industrije.

Večja možnost, da pozabite plačati

Ena izmed slabosti e-računa za naslovnika je ta, da ga le-ta lahko pozabi plačati, ker nima pred seboj fizičnega papirja, ki bi ga na to opominjal. Če vam to povzroča probleme, si lahko račun enostavno natisnete. Že s tem, da za posredovanje računa ni bila uporabljena kuverta, je bilo do določene mere poskrbljeno za varčevanje s papirjem. Problem se lahko pojavi tudi, če e-račun ne prejmete med glavnimi sporočili, ampak se vam pojavi med spamom v elektronski pošti. Na tak način lahko računa sploh ne opazite, kar ima seveda lahko neugodne posledice.

Manj papirja in nereda

Prehod na e-račune pomeni, da je v vašem domu manj papirja in na ta račun več reda. Veliko časa, ki ste ga prej porabili za sortiranje dokumentov, boste prihranili. Ko prejmete račun po elektronski pošti, ga lahko shranite na namizje. Na tak način vam bo padel takoj v oči in nanj ne boste pozabili.

Več gesel, ki si jih morate zapomniti

Verjetno že tako uporabljate več uporabniških imen in gesel za dostop do različnih spletnih strani. To, da preidete na e-račun, vam še oteži zadevo, saj morate ustvariti in si zapomniti še eno dodatno geslo. Pomagate si lahko na tak način, da si gesla napišete na skrito mesto. Vsekakor ni priporočljivo, da uporabljate enotno geslo za dostop do različnih strani, saj je na tak način tveganje za vdor v sistem s strani hekerjev večje.

Vir: thebalance.com


Kako odpreti d.o.o.? Zapadle terjatve – kaj narediti, ko pride do njih?