S pospešeno digitalizacijo v zadnjem času se v elektronski svet vse bolj seli tudi podjetništvo. Danes smo vajeni vse najti kar na spletu, tako da tam pričakujemo tudi račune. Za podjetnike, ki jim je v navadi poslovanje preko običajnih papirnih računov, je preskok na e račun morda kar nekoliko strašljiv, a povsem neupravičeno – s tovrstno digitalizacijo poslovanja namreč ni veliko dela, je pa veliko dolgoročnih prednosti, ki jih ne gre prezreti.

Kakšna je pravzaprav razlika med elektronskim in papirnim računom? ZDDV-1G pravi, da je bistvena razlika med obema zgolj ta, da je elektronska različica v digitalni obliki, papirna pa na papirju! To pomeni, da gre za isto stvar, le na različnih medijih, kar je en izmed razlogov, da je poslovanje preko spleta tako enostavno in ne zahteva posebnih prilagoditev.

E račun je tisti, ki je izdan in prejet v elektronski obliki. Pravzaprav se lahko kot elektronski smatra tudi papirni račun, ki je skeniran in nato v digitalni obliki poslan prejemniku. Takšna praksa sicer ne prinaša posebnih ugodnosti, služi pa kot ponazoritev tesne sorodnosti elektronske in papirne različice. Bolj smiselno je poslovati izključno elektronsko, kar v tem kontekstu pomeni predvsem velik prihranek časa in denarja – znebimo se stroškov tiskanja in pošiljanja, avtomatizacija pa poskrbi, da izdajanje računov ne terja posebnega dela, ne s strani izdajatelja ne s strani prejemnika.

Vsekakor pa tovrstno elektronsko poslovanje ni univerzalna rešitev. V nekaterih primerih je papirni račun nedvomno boljša izbira, kar dokazuje prisotnost takšnih računov v različnih panogah tudi v času pospešene digitalizacije. Kot vedno pri podjetniških odločitvah je veliko odvisno od posameznega primera, univerzalne rešitve pa ni – izbira je prepuščena posamezniku oziroma podjetju, saj so tudi prednosti odvisne od specifične situacije. V mnogih primerih se e račun izkaže za odlično idejo, ni pa nujno, da se morda za boljšo ne bo izkazala papirna različica.


Naj bodo vaši oglasi opazni. Tiskajte barvno Za rešitev finančnih dolgov so tu verižne kompenzacije