Pričvrstitev zobne proteze lahko poteka na več različnih načinov. V primeru zdravljenja brezzobosti in pa večjega števila manjkajočih zob številni implantologi in paradontologi priporočajo fiksno protetiko, ki se namešča na implantate. Tej metodi pravimo tudi all-in-4 metoda, ki zajema dva vsadka na zgornji čeljustni kosti in dva vsadka na spodnji čeljustni kosti.

Prednost te metode je v tem, da nudi dodatno stabilnost, saj proteza ne sloni le na dlesnih, temveč je dodatno podprta z vsadki. Zato se izboljša tudi funkcionalnost žvečenja in prehranjevanja. Sicer lahko zobozdravnik namesti delno protetiko tudi na obstoječe zdrave zobe, vendar je pri boleznih dlesni samo vprašanje časa, kdaj bodo zobje začeli gniti, pri čemer se začne majati korenina in zob je potrebno izpuliti, še preden pride do vnetja.

Pričvrstitev zobne proteze z all-in-4 metodo

All-in-4 metoda zdravljenja zob je med drugim primerna za vse paciente, ki si ne želijo nositi totalne proteze, ki velikokrat ne nudi optimalne prilagoditve, saj je le naslonjena na lok dlesni. Zato pacienti tudi kupujejo različna specializirana lepila, da ne bi protetika izpadala iz ust oziroma, da bi se trdneje namestila na dlesen. Majavost protetike in drsenje proti navzdol povzroča težave tudi pri govorjenju, kar se odraža v šušljanju, ter pri žvečenju hrane.

Na drugi strani pa all-in-4 metoda zagotavlja večjo stabilnost, saj se fiksna protetika ne premika in ne drsi. To pacientom povrne samozavest, saj se brez sramu lahko zasmejijo, govorijo in žvečijo hrano, ne da bi jih pri tem skrbelo, ali bo proteza morda izpadla iz ust. Ključni del te metode zdravljenja predstavljajo implantati, na katere je nameščena protetika po meri.

Implantati nadomeščajo zdravo korenino zoba

Zobni vsadki predstavljajo priljubljeno rešitev za zdravljenje manjkajočih zob in brezzobosti. Nekaterim pacientom manjka le nekaj zob, kar je mogoče povsem ugodno in enostavno nadomestiti z implantati. Kadar gre za brezzobost ali večje število manjkajočih zob, pa je večinoma potrebno opraviti pričvrstitev zobne proteze po meri, ki jo podpira nekaj implantatov.

Zobni vsadki nadomeščajo korenino zoba, zato nudijo optimalno stabilnost. Zobozdravnik specialist pričvrsti vijak iz titana v čeljustno kost, čemur sledi nekajmesečno okrevanje in čakanje na to, da se vijak optimalno zlije z dlesnijo in kostjo. Nato zobozdravnik opravi še manjši poseg, ko namesti opornico, ki povezuje vijak, ter zobno krono. Temu sledi izdelava zobne proteze po meri in prilagajanje protetike, zato da nudi udobje, ne boli in nudi funkcionalnost.

Pričvrstitev zobne proteze opravijo strokovnjaki

Preden se odločimo za implantološko zdravljenje, je potrebno poiskati zobozdravnika specialista, ki bo ta del opravil kakovostno in ugodno. Ti specialisti so implantologi, kirurgi, protetiki in paradontologi. Pri tem je potrebno upoštevati, da je v primeru parodontoze naprej potrebno poskrbeti za zdravljenje dlesni, šele nato se opravi delo protetike.

Zobozdravnik bo opravil celotno diagnostiko in pri tem natančno preveril stanje zob in dlesni, zato da bi pričvrstitev zobne proteze in implantatov potekala po načrtovanem planu. Pomembna je tudi izbira kakovostne protetike, pri čemer zobozdravnik svetuje tudi o izbiri blagovne znamke in o ceni protetike.


Kaj je dobaviteljski faktoring in zakaj ga podjetja uporabljajo? Program za račune nudi enostavno izdajanje dokumentov