Računovodja je strokovnjak za računovodstvo, kar je merjenje, razkritje ali zagotavljanje zagotovil o finančnih informacijah, ki pomagajo upravljavcem, vlagateljem, davčnim organom in drugim pri odločanju o dodelitvi sredstev

Kaj dela računovodja?

Glavna naloga računovodij, je priprava in pregled finančne evidence. Zagotavljajo, da so zapisi točni in da so davki plačani pravilno in pravočasno. Računovodje in revizorji opravljajo preglede finančnega poslovanja podjetja, da bi mu pomagali učinkovito delovati. Prav tako zagotavljajo enake storitve posameznikom, saj jim pomagajo pri oblikovanju načrtov za izboljšanje finančnega blagostanja.

Računovodje preverjajo izjave, da zagotovijo njihovo natančnost, ter da so izjave in zapisi napisani v skladu z zakoni in predpisi. Izračunajo davke, pripravijo davčne napovedi, zagotavljajo takojšne plačilo. Pregledujejo tudi knjige računov in računovodske sisteme, da je podjetje vedno na tekočem. Poleg tega tudi organizirajo in vzdržujejo finančne evidence, izboljšujejo učinkovitost podjetij, predlagajo načine za zmanjšanje stroškov, povečanje prihodkov in izboljšanje dobička. Zagotavljajo tudi revizijske storitve za podjetja in posameznike

Zaposlitvene možnosti

Običajno računovodje in revizorji delajo v pisarnah, čeprav nekateri delajo od doma. Revizorji lahko potujejo na delovna mesta svojih strank. Edinstvena stvar pri računovodstvu je, da lahko vstopite na področje z katero koli stopnjo izobrazbe.

Številni računovodje se specializirajo glede na vrsto posla in potrebe strank. Tipične specializacije vključujejo storitve zagotavljanja in obvladovanje tveganj. Računovodje se lahko specializirajo tudi za industrijo, na primer za delo v zdravstvu.

Štiri glavne vrste računovodij so:

Javni računovodja – Njihove stranke so korporacije, vlade in posamezniki. Opravljajo številne računovodske, revizijske, davčne in svetovalne naloge.

Vodja računovodstva – Imenujejo se tudi stroškovni, vodstveni, korporativni ali zasebni računovodje. Zapisujejo in analizirajo finančne informacije strank, za katere delajo, in te informacije zagotavljajo za interno uporabo, ne pa za javnost.

Vladni računovodja – Ohrani in pregleda evidence vladnih agencij, revizij zasebnih podjetij ter posameznikov, katerih dejavnosti so predmet vladnih predpisov ali davkov.

Notranji revizor – Opredelijo načine za izboljšanje postopkov iskanja in odpravljanja goljufij.


Odstop terjatev - prednosti za podjetje Kako izstaviti račun prek davčne blagajne?