Marsikateri samostojni podjetnik prične s svojo dejavnostjo precej skromno in se na začetku svoje poti komaj prebija iz meseca v mesec, pogosto celo nima dobička. V tem času se navadi, da lahko prihrani, če čim več stvari v povezavi s podjetjem opravi sam, kar je vsekakor razumljivo. Napačno pa je, če pri tem vztraja tudi kasneje, ko mu posel že cveti oziroma si lahko privošči najeti strokovnjake, ki bodo posamezno delo opravili precej bolje kot on sam.

Koga naj najame samostojni podjetnik?

Vsekakor se velja že ob registraciji podjetja odločiti za dobrega računovodjo, saj vodenje poslovnih knjig terja tako znanje kot čas. Razen, če se z računovodskimi storitvami ukvarja sam, naj delo prepusti drugim. Ti bodo delo opravili po pravilih, samostojni podjetnik pa bo imel dovolj časa, da se posveča svoji dejavnosti.

Samostojni podjetnik naj najame tudi podjetje, ki bo poskrbelo za izdelavo njegove spletne strani. Nekateri menijo, da spletna stran ni nujno potrebna, a v večini primerov se izkaže za dobro potezo. Dokler si spletne strani ne morete privoščiti, pa poskrbite vsaj za prisotnost na družbenih omrežjih.

Vedno je priporočljivo, da sodelujemo tudi s strokovnjakom za marketing in oglaševanje. Včasih ne potrebujemo polnega servisa, vsekakor pa je dobro, če samostojni podjetnik najame vsaj nekoga, ki mu bo pomagal pri različnih prodajnih akcijah. Če ne drugega, je treba najti mojstra za pripravo besedil, ki se bodo uporabljala za namen pospeševanja prodaje.

Samostojni podjetnik se mora zavedati, da vsega ne obvlada sam. Je strokovnjak za svoje področje, ne pa mojster za vse. Tako kot družboslovec ne zna popraviti avtomobila tako kot avtomehanik, tako tudi avtomehanik ne zna napisati marketinškega besedila, tako kot ga nekdo, ki je študiral marketing ali novinarstvo.

Če želite biti uspešen samostojni podjetnik, torej vedno najemite najboljše mojstre za posamezna področja, v skladu s svojimi zmožnostmi. To ni stran vržen denar, temveč vložek v kakovost podjetja, ki se vam bo dolgoročno gotovo obrestoval in pomagal pri rasti podjetja, pri njegovi prepoznavnosti in ugledu.


Tisk na pleksi je izjemno učinkovit Vodenje računov za podjetja