Marsikateri svež podjetnik se med različnimi finančnimi izrazi, računovodstvom, pravom in vsem, kar ti omogočajo, ne znajde ravno najbolje. Tako ne ve niti tega, da ima možnost, da se odloči za odkup terjatev, s čemer si lahko precej olajša svoje poslovanje. Prav pri majhnih podjetnikih in tistih na začetku poslovne poti je namreč lahko dolg rok plačila največja težava – medtem ko čakajo, da bodo dobili plačilo, včasih nimajo niti osnovnih sredstev za nadaljevanje dela.

Kaj je odkup terjatev?

Podjetnikom bi morali odkup terjatev predstaviti v fazi, ko se odločajo za registracijo podjetja, še zlasti v primeru, da obiskujejo izobraževanja, namenjena prav njim. Tudi tista, ki jih organizira naš Zavod za zaposlovanje.

Odkup terjatev je storitev s finančnega področja, s katerim se ukvarjajo tako nekatere banke kot druge finančne hiše. Zanj se velja odločiti takrat, kadar vemo, da bomo čas od izstavitve fakture do prejema plačila težko prestali, saj je posel tako obsežen, da si v tem času ne moremo zagotoviti tudi drugega dela in s tem drugih prilivov.

Kako odkup terjatve poteka v praksi? S finančnim podjetjem podpišete pogodbo za odkup terjatve po tem, ko izstavite račun za opravljeno storitev ali dobavo izdelkov. Namesto, da bi naročnik plačal vam, bo plačal ponudniku odkupa – in ta bo na plačilo čakal do dogovorjenega roka. Vi pa boste denar od finančnega podjetja prejeli že prej. Ne bo vam treba čakati na plačilo in sredstva za nakup novega materiala ali poplačilo delavcev vam bodo na voljo.

Plačilo se takrat, kadar se odločite za odkup terjatev, seveda nekoliko zniža – podjetje, ki v tem času financira terjatev, se s to dejavnostjo ukvarja zaradi zaslužka, torej je razumljivo, da si odšteje provizijo za svoje delo.

Se lahko za odkup dogovorite pri vsakem večjem računu? Teoretično res, vendar mora biti vaš naročnik oziroma kupec podjetje z dobro boniteto. Nihče ne bo odkupil terjatve, če se že vnaprej sumi, da bo plačilo težko izterjati.


Ugodno tiskanje - pet predlogov, kako znižati stroške tiskanja Sistem davčnih blagajn