V poslovnem svetu gotovo velja, da je izbira tiskalnika in nakup najmanjši problem in tudi najmanjši strošek. Pri dolgoročni uporabi namreč prevladajo stroški, povezani s potrošnim materialom, nič manj opazni pa niso stroški in opravki s servisom tiskalnika. Oboje se da dokaj učinkovito racionalizirati, po drugi strani pa lahko prav tako hitro zapademo v pasti, ki stanje še poslabšajo.

Vzdrževanje tiskalnika

V želji po čim cenejšem dolgoročnem obratovanju bi nadobudni podjetniki morda zanemarili redno vzdrževanje naprave. Nenazadnje tiskalniki pogosto brez težav obratujejo več let, ne da bi jih morali servisirati. A ob redni uporabi je vsekakor treba zagotoviti tudi redno vzdrževanje. Ne samo menjavo kartuš in papirja, temveč strokoven pregled in po potrebi servis tiskalnika. Le tako bo naprava delovala brez težav in brez potrebe po kupovanju nadomestnih delov in plačevanju popravil. Strošek rednih pregledov je manjši, kot bi bil v primeru okvar, da ne govorimo o posredni škodi, ki jo ima izpad tiskalnika za poslovanje.

Servis tiskalnika

Za servis tiskalnika je treba najti dobrega partnerja. Proizvajalci tiskalnikov imajo običajno pooblaščene servise, kjer bodo poskrbeli za njihove naprave. Vsekakor je pametno tiskalnik zaupati tem, ne pa kakšnim cenejšim strokovnjakom, ki za to delo niso pooblaščeni. Pametno se je tudi pozanimati o garancijskih rokih, nadomestnih delih in drugih podatkih, ki pridejo v poštev pri servisu.

Opravkom in stroškom pri servisu tiskalnika se je sicer v nekaterih primerih možno izogniti. Tisti uporabniki, ki tiskajo le občasno, bodo veseli možnosti najema tiskalnika, kar pomeni, da bo za vzdrževanje in servis tiskalnika poskrbel ponudnik najema, enako velja pri koriščenju storitev profesionalnih tiskarjev, ki prav tako sami skrbijo za svoje naprave. V podjetjih, kjer je lastništvo tiskalnikov neizogibno, pa se je nemogoče izogniti tudi skrbi za naprave – lahko pa to opravilo preložimo na zanesljivega partnerja, ki bo skrbel za nemoteno delovanje tiskalnikov.


Poročno snemanje je lahko dober posel Poslovna priložnost: UV tiskalnik za hitro sušenje