Predstavljamo predloge za ugodno tiskanje. Kljub temu, da se nam mogoče na prvi pogled ne zdi tako, lahko na dolgi rok stroški tiskanja predstavljajo velike izdatke na račun porabe papirja in črnila. V nadaljevanju si lahko preberete pet načinov, kako zmanjšati tovrstne stroške.

1.Nakup cenejših kartuš

Prvi način varčnejšega tiskanja je v nakupu cenejših kartuš nižje kakovosti, ki pri enaki količini črnila zagotovijo več natisnjenih strani. Kvaliteta natisnjenih strani je pri tem sicer nekoliko slabša, vendar je v primeru, ko tiskalnik uporabljamo predvsem za tiskanje strani z besedilom, to pametna odločitev. V primeru, če si lastimo laserski tiskalnik, razlika v kvaliteti tiskanja pri rabi cenejših kartuš skoraj ne bo opazna.

2. Ekonomični način tiskanja

Druga možnost je, da izberemo ekonomični način tiskanja, ki je varčen pri porabi črnila. Rezultat je viden v nekoliko svetlejših odtenkih natisnjenih barv, vendar čitljivost besedila pri tem ni ovirana. Tak način izberemo tako, da v nastavitvah tiskanja poiščemo »draft mode«, »economy mode« oz. »toner saver«. Nazaj na standardni način tiskanja nastavimo le, ko je pomembno, da je kakovost natisnjenega gradiva brezhibna.

3. Dve elektronski strani na eni tiskani

Večina tiskalnikov omogoča funkcijo tiskanja dveh elektronskih strani na eni natisnjeni strani papirja. Vsaka od strani je na ta račun zmanjšana in obrnjena za 90 stopinj tako, da dve strani ležita na papirju ena zraven druge. Ta opcija ni izvedljiva v vseh primerih, zagotavlja pa učinkovito varčevanje s črnilom in papirjem.

4. Pretvorba dokumenta v PDF obliko

Najučinkovitejši način, da se popolnoma izognemo stroškom tiskanja, je pretvorba dokumenta v PDF obliko. V tej obliki nato dokument shranimo na računalnik ali ga posredujemo drugim preko elektronske pošte. Preden se odločimo za tiskanje, se vedno najprej vprašajmo, če je to potrebno, ali elektronska verzija zadostuje.

5. Nakup laserskega tiskalnika

V primeru, če potrebujemo tiskalnik predvsem za tiskanje strani z besedilom, ne pa fotografij, se nam izplača kupiti laserski tiskalnik. Tak tiskalnik je poceni. Brizgalni tiskalnik je sicer še nekoliko cenejši, vendar je bolj potrošen s črnilom, zato se nam nakup laserskega tiskalnika na dolgi rok še vedno bolj izplača.

 

Vir: PCWorld


Virtualna pisarna odgovarja sodobnemu svetu Ste že slišali za odkup terjatev?