V današnjem svetu je veliko posla takšnega, da je povsem vseeno, kje imamo registriran sedež podjetja. Če opravljamo delo predvsem preko računalnika in za zasebna podjetja oziroma fizične kupce, se ti ne ozirajo na to, kje je naš uradni naslov. Včasih pa je tudi drugače. Takrat se lahko uporabi virtualna pisarna oziroma najem sedeža podjetja v Ljubljani, Mariboru ali katerem drugem velikem mestu v Sloveniji.

Kaj to pomeni? Da še vedno preko računalnika opravljamo svoje delo ne glede na to, kje smo, delamo na terenu po celotni državi, naša virtualna pisarna pa ima uradni naslov tam, kjer nam to najbolj ustreza.

Virtualna pisarna je nekaj, česar se poslužujejo tudi največja podjetja

Pri velikih korporacijah pogosto opazimo, da imajo sedež registriran v kraju, ki se jim zdi najbolj primeren glede na kakšne ugodnosti, recimo na različne subvencije. Pogosto pa gredo še dlje – včasih ustvarjajo celo podjetja v drugih državah, kjer so boljši davčni pogoji. Glede zakonitosti svojega poslovanja se vedno znajdejo, o etičnosti pa bi seveda lahko precej razpravljali. Registracija v tujini, kjer se nahaja zgolj virtualna pisarna, je s stališča držav nezaželena – davki namreč odtekajo drugam.

Kaj pa manjša podjetja?

Pri njih je virtualna pisarna včasih res odločitev iz povsem praktičnih razlogov. Na primer zato, ker podjetniki na svojem domačem naslovu iz različnih vzrokov dejavnosti ne morejo registrirati. Pogosto pa gre ravno tako za to, da jim virtualna pisarna lahko prinese prednost. Registracija v manj razvitem delu države lahko prinese subvencijo. In obratno: virtualna pisarna v glavnem mestu je lahko na papirju za določene stranke bolj sprejemljiva kot sedež podjetja v kakšni majhni vasici v nerazviti občini.

Virtualna pisarna je torej nekaj, kar se povsem sklada s sodobnim svetom in sodobnim poslovanjem – je namreč posledica tega, da se podjetja borijo za čim bolj ugodne pogoje poslovanja. In glede na to, da je konkurence vse več, razvite države pa niso vedno najboljše gospodarsko okolje, jih bo gotovo iz leta v leto več.


Vodenje računov za podjetja Ugodno tiskanje - pet predlogov, kako znižati stroške tiskanja