Factoring je finančna storitev, ki se je poslužujejo podjetja, ko se znajdejo v likvidnostnih težavah. To pomeni, da imajo kratkoročne finančne težave, ki jih sicer ne bi bilo, če bi stranke, za katere so določene storitve že opravile, istočasno tudi plačale zanjo. Dostikrat se namreč zgodi, da je rok za plačilo oddaljen v prihodnost. Tako lahko podjetje na zahtevano plačilo čaka dlje časa, kot si to lahko privošči.

Za lažjo predstavo naj torej povemo primer. Imate spletno trgovino in prodaja skozi leto je precej enakomerno razporejena, zato točno veste, koliko zalog potrebujete, da boste zadovoljili povprečne potrebe. Potem pa pride december in število nakupov se zaradi daril izjemno poveča. Naenkrat morate iti v dobavo večjih zalog, potrebujete več denarja. Medtem pa vam stranke še niso poravnale računov.

Factoring za tiste, ki ne morejo do posojila

Vsi vemo, da je posojilo pri banki novoustanovljenim podjetjem težko dobiti. Ne izpolnjujejo namreč pogojev, ki bi jih morala. Zato morajo v tem primeru poiskati druge rešitve, da lahko normalno nadaljujejo s poslovanjem in strankam zagotovijo tisto, kar so naročile. V tem primeru se podjetja lahko psolužujejo factoringa.

Gre za storitev, pri kateri vam ponudnik v kolikor se za to odloči in ko pride do podpisa pogodbe, izplača celoten znesek računov, ki ste jih strankam že izstavili. Pri tem vso nadaljnjo komunikacijo s strankami prav tako prepustite ponudniku. Tako dobite denar, na katerega bi sicer čakali dolgo, v precej hitrem času. Tako lahko rešite likvidnostne težave, hkrati pa se izognete še področju izterjav in jih prepustite nekomu drugemu. Tako se rešite dvojnega bremena. Seveda morate ponudniku v zameno odstopiti del provizije. Treba je evdeti, da se ponudniki tovrstnih finančnih storitev med seboj razlikujejo. Lahko imajo drugačne pogoje poslovanja. Smiselno je, da jih preverite, preden se odločite, s kom boste stopili v stik. Izberite tistega, ki bo iz vašega zornega kota najbolj ugoden in primeren.


Kakovostni implantati Ljubljana Najem barvnega tiskalnika